Case: combinatie stookolie en zonne-energie

Case: combinatie stookolie en zonne-energie

De verwarmingsinstallatie van deze eengezinswoning in het West-Vlaamse Langemark was aan vervanging toe. De eigenaars beslisten om een nieuwe stookolie-installatie te combineren met een zonneboiler voor de productie van sanitair warm water.

Het jonge koppel dat de woning van bijna honderd jaar oud kocht, renoveerde ze van kop tot teen. Nadat ze de muren en het dak hadden geïsoleerd, namen ze de verwarming onder handen. Daarbij wilden ze een efficiënte installatie combineren met een zonneboiler voor de productie van sanitair warm water. 

Vroeger werd de woning verwarmd met een petroleumkachel en sinds de jaren 80 met een compacte stookolieketel met geïntegreerde warmwaterboiler. Dat systeem werd vervangen door een modulerende stookolieketel met klimaatregeling. Dankzij de lagere energiebehoefte konden ze een verwarmingsketel installeren met een zeer beperkt vermogen. De Viessmann Vitoladens 300-C ketel moduleert tussen 10,3 en 19,3 kW. "Het is een zeer efficiënte ketel met een atypische brander, aangezien de pomp en de ventilator losgekoppeld zijn. Afhankelijk van de parameters stelt de elektronica automatisch het optimale ketelvermogen in tussen 10,3 en 19,3 kW. Het voordeel is dat je zo een perfecte verbranding krijgt met een optimaal rendement, zegt Guido Vandamme, installateur in de regio Ieper." 

Krappe ruimte 

Het moeilijkste van het project was de indeling van de ruimte. Het jonge koppel was overtuigd door het voorstel van de installateur en besloot met hem in zee te gaan, op voorwaarde dat alles in de kleine ruimte paste die daarvoor voorzien was. "Het was echt millimeterwerk, lacht de installateur. Ondanks de krappe ruimte (minder dan 1,5 m, nvdr) heb ik alle elementen zo kunnen plaatsen dat ze perfect bereikbaar zijn tijdens het onderhoud van de installatie. Het heeft wat creatief denkwerk gekost, maar zo bespaar je veel tijd in geval van een panne." 

Grappig detail: de eigenaar is technicus bij een zuivelbedrijf en grote fan van roestvast staal als duurzaam materiaal. Dat de boiler in roestvast staal moest zijn, lag dus voor de hand. Hij heeft trouwens zelf het voetstuk van de installatie in roestvast staal gemaakt.

Kwaliteit zit in de details 

Installateur Guido Vandamme is gepassioneerd door zijn werk en let op elk detail. Een correcte verbranding is cruciaal voor hem. "Een goede installatie is eerst en vooral een perfect afgestelde installatie die zorgt voor een optimale verbranding, zegt hij. Zo moet je extra goed letten op de luchttoevoer. Een installatie afstellen in hartje zomer is niet hetzelfde als in de winter. Ook de hoogte speelt een rol voor de hoeveelheid zuurstof in de lucht. Elk detail telt en ik haal veel voldoening uit het optimaal regelen van de installaties van mijn klanten."  

"Een installatie plaatsen doe je volgens de regels van de kunst", aldus de installateur. "Ik heb al vaak nieuwe klanten uit de nood geholpen, gewoon door de verstuiver te gebruiken die de fabrikant van de brander aanraadt. De ene verstuiver is de andere niet. Het duurt maar een paar seconden om de voorschriften van de fabrikant te lezen en je lost er heel wat problemen mee op." 

Nog zo’n goed idee van de installateur: hij plaatst altijd twee stookoliefilters achter elkaar. Zo wordt de stookolie twee keer gefilterd voor hij in de brander terechtkomt. Zo’n opstelling is misschien niet altijd nodig, maar je vermijdt wel problemen, bijvoorbeeld door bezinksel op de bodem van een oude tank. 

Zonneboiler 

De zonneboiler staat er sinds vorige winter en eigenaar Roel Thoma houdt hem goed in de gaten. "De boiler heeft een goed rendement en ik ben blij om te zien dat de ketel niet meer aanslaat zodra er genoeg zon is. Tussen maart en het einde van de zomer heeft de ketel bijna niet gewerkt", vertelt hij. Duidelijk een tevreden klant. 

Quote Installateur Guido Vandamme 
“Een goede installatie is eerst en vooral een perfect afgestelde installatie die zorgt voor een optimale verbranding.” 

Quote eigenaar Roel Thoma 
“De boiler heeft een goed rendement en ik ben blij om te zien dat de ketel niet meer aanslaat zodra er genoeg zon is.” 

Tip van de installateur
Geen droogkast bij de verwarming 
De ergste vijand van een verwarmingsketel is de droogkast. Die verstopt de lucht met fijne kledingvezels, die zich uiteindelijk in de ventilator van de ketel ophopen. Die massa ‘pluisjes’ belemmert geleidelijk aan de zuurstoftoevoer naar de ketel. Gevolg: de verbranding is niet meer optimaal en je verbruikt meer stookolie. Adviseer uw klanten dus om, indien mogelijk, de droger te verplaatsen als hij in dezelfde ruimte als de ketel staat. 

Tip van Informazout
Denk eraan om de vloeistof van de zonneboiler na te kijken bij het onderhoud 
Bij te lange blootstelling aan te hoge temperaturen kan de glycol (warmteoverdrachtsvloeistof van de zonneboiler) aangetast raken en zijn intrinsieke eigenschappen verliezen. Denk er dus aan om de vloeistof na te kijken bij het jaarlijks onderhoud van de verwarming. 

Technische fiche 

Verwarmingsketel 
Modulerende stookolieketel Viessmann Vitoladens 300-C van 19 kW 
Viessmann Vitocell zonneboiler voor SWW van 300 liter + 2 Vitosol 200 FM collectoren 

Opslag stookolie 
Ondergrondse tank van 3.000 liter (wordt binnenkort vervangen door een bovengronds model van 2.100 liter) 

Installateur 
Vandamme Guido BVBA, Dikkebus-Ieper 

Plaats 
Langemark 

Contacteer ons
Ward Vanhee Sr. Project Manager, Two cents
Ward Vanhee Sr. Project Manager, Two cents
Over Informazout

Informazout is bij uitstek het kenniscentrum waar consumenten en professionelen terecht kunnen voor alle informatie over verwarmen met stookolie. De focus ligt daarbij vooral op duurzaam en efficiënt verwarmen en de combinatie met hernieuwbare energie. Op de site www.informazout.be kan men terecht om de potentiële energiebesparing van de eigen woning te berekenen, om de wetgeving inzake stookoliereservoirs voor ieder specifiek geval te raadplegen of om bijvoorbeeld de lijst van leveranciers van verwarmingsmateriaal of technici voor onderhoud en keuring te consulteren. Ook via de telefoonlijn, 078/152.150, wordt iedere geïnteresseerde geholpen met vragen over stookolieverwarming.