Combinatie stookolie en pellets voor meer comfort

Combinatie stookolie en pellets voor meer comfort

Nadat ze hun oude stookolieketel een paar jaar geleden vervangen hadden door een nieuwe lagetemperatuurketel op stookolie, lieten de eigenaars van deze villa in de provincie Antwerpen een pelletkachel installeren als bijverwarming. Bij die keuze gaf comfort de doorslag.

De eigenaresse is vol lof over haar pelletkachel. “Wat een aangename warmte, echt zalig! En het is overal lekker warm, want ik laat de binnendeuren open staan om de warmte te doen circuleren. Een enorm verschil met het vorige systeem.”

Vroeger hadden de eigenaars een elektrische open haard. Warm was het toen wel, maar gezellig niet. “Daarvoor hadden we een houtkachel, dat was nog iets anders. We moesten voortdurend stof afnemen en de plafondlijsten waren met de tijd van kleur veranderd. De pelletkachel die we nu hebben, is dus echte luxe: geen stof meer, geen gevaar, het is makkelijk en je kan de warmte goed doseren. Ook vrienden die op bezoek komen, zijn vaak enthousiast over onze pelletkachel.”

Bijverwarming

Een geïsoleerd huis, dubbele beglazing, een recente stookolieketel… Het is de ideale vertreksituatie voor maximaal comfort. De stookolieketel zorgt het hele jaar door voor een comfortabele basistemperatuur en voor de productie van sanitair warm water. Dat had kunnen volstaan, maar de eigenaars wilden met een bijverwarming verschillende energiebronnen combineren. Op hun verzoek werd de bijverwarming berekend om eventueel te kunnen dienen als hoofdverwarming. “De pelletkachel heeft voldoende vermogen om alle situaties in de combinatie van stookolie en pellets aan te kunnen”, vertelt Guy Vandenbussche van Pelletfactory, die het systeem installeerde.

Als de klant uitsluitend met pellets zou verwarmen, zouden ze ongeveer een zak van 15 kg pellets per dag verbruiken. Dat betekent 2,5 ton pellets per jaar of iets meer dan twee pallets. Met de kachel als bijverwarming ’s avonds komen ze drie tot vier dagen toe met een zak van 15 kg.

Goede afvoer verbrandingsgassen

Een goede afvoer van verbrandingsgassen is een belangrijke voorwaarde voor een goede werking van een pelletkachel. Voor de installateur is condensatie in de schoorsteen of het rookgasafvoerkanaal de grootste vijand bij zo’n installatie. “Om condensatieproblemen in de bestaande schoorsteen te voorkomen, raad ik aan om te tuberen ”, zegt de installateur. “Een goede rookgasafvoer is van essentieel belang, niet alleen voor een goede trek, maar ook om condensvorming in het kanaal te voorkomen. Als de temperatuur aan de uitgang van het kanaal niet hoog genoeg is, is condensatie onvermijdelijk. Dat kan één kopje water per uur werking betekenen. Beeld je in wat voor schade dat kan opleveren!” 

Dat zien we vaak bij pelletkachels die in doe-het-zelfzaken worden verkocht. We komen veel montagefouten tegen bij particulieren die daar een kachel kopen en geen beroep doen op een vakman:  verkeerde opstelling, te kleine diameter van het kanaal, ongeschikt materiaal, geen tubering , of één die niet-geïsoleerd is, ondichte verbindingen … “Die mensen klagen dan dat hun kachel niet werkt, maar die is zelden de oorzaak van het probleem. Ik leg mijn klanten altijd uit dat als hun kachel veel stof produceert, ze me meteen moeten verwittigen want dat is niet normaal. Het is vaak te wijten aan een probleem met de afvoer. Een andere oorzaak kan pellets van slechte kwaliteit zijn die in sommige supermarkten worden verkocht, hoewel dat fenomeen lijkt af te nemen”, zegt Guy Vandenbussche.

Pellets zelf zijn er in twee soorten op de markt: de ‘witte’, 100% op basis van naaldhout, en de ‘bruine’, die voor 70 tot 80% bestaan uit naaldhout en voor 30 tot 20% uit loofhout. “In theorie hebben bruine pellets een hogere verbrandingswaarde, maar het rendement van de bruine pellets is niet altijd optimaal als de kachel niet afgesteld is voor dit type pellets’, zegt de zaakvoerder van Pelletfactory.

Klant is koning

Guy Vandenbussche raadt de consument aan om winkels die geen dienst na verkoop aanbieden te vermijden. “Het gebeurt dat klanten een model komen kiezen in de showroom en informeren naar de prijzen om ze te vergelijken met de concurrentie. Ik kan onmogelijk een correcte prijs geven zonder de woning te zien. Elke opstelling is anders en elk detail kan een invloed hebben op de prijs. De beste raad is om je nooit te baseren op een catalogusprijs, want voor een optimale werking is de kwaliteit van de plaatsing even belangrijk als die van de installatie zelf. Naar mijn gevoel is het ook een manier om de ernst van de verkoper te beoordelen.” Vandenbussche neemt ook regelmatig oude pelletkachels terug van klanten die niet tevreden zijn over een aankoop via andere kanalen. “We kijken ze na en knappen ze op om andere klanten tijdelijk te helpen als zij vanwege een technisch probleem zonder verwarming zitten.” Hier is de klant pas echt koning!

Afstandsbediening

In deze case betekende de aankoop van een pelletkachel en de plaatsing een investering van zo’n € 3.500.

De recente modellen beschikken over de nieuwste technologie, zoals een afstandsbediening met geïntegreerde thermostaat. “Ik gebruik de afstandsbediening meestal vanuit de keuken. Ik kan de temperatuur in de kamer waar ik ben op elk moment aanpassen”, vertelt de eigenaresse. Ook bediening vanop op afstand via wifi is mogelijk. De temperatuur regelen is makkelijk en de warmte is veel constanter dan bij een houtkachel bijvoorbeeld.

Technische fiche

Verwarmingsketel                                                         
Lagetemperatuurketel op stookolie olie Viessmann Vitorond 100 van 33 kW
SWW-boiler  Inventum van 150 liter

Opslag stookolie
Ondergrondse tank van 5.000 liter

Pelletkachel
DZ Slim kachel van 15 kW

Installateur
Pelletfactory, Puurs

Plaats
Reet

Contacteer ons
Ward Vanhee Sr. Project Manager, Two cents
Ward Vanhee Sr. Project Manager, Two cents
Over Informazout

Informazout is bij uitstek het kenniscentrum waar consumenten en professionelen terecht kunnen voor alle informatie over verwarmen met stookolie. De focus ligt daarbij vooral op duurzaam en efficiënt verwarmen en de combinatie met hernieuwbare energie. Op de site www.informazout.be kan men terecht om de potentiële energiebesparing van de eigen woning te berekenen, om de wetgeving inzake stookoliereservoirs voor ieder specifiek geval te raadplegen of om bijvoorbeeld de lijst van leveranciers van verwarmingsmateriaal of technici voor onderhoud en keuring te consulteren. Ook via de telefoonlijn, 078/152.150, wordt iedere geïnteresseerde geholpen met vragen over stookolieverwarming.