Kerstdag met voorsprong meest gezellige feestdag

Maar Belg heeft te weinig tijd voor dagelijkse gezelligheid

De kerstperiode associëren we met gezellig en warm samenzijn in huis, terwijl de temperatuur buiten met het vriespunt speelt. De perfecte gelegenheid om een enquête* te lanceren rond het thema gezelligheid, dacht Informazout. Wat betekent gezelligheid voor de gemiddelde Belg? Maken we er genoeg tijd voor? Welke rol speelt warmte bij gezelligheid? En welk gezelligheidstype ben jij?

Kerstdag koning van de gezelligheid

Kerstdag is met voorsprong de gezelligste feestdag van het jaar, zo bevestigt de door 1.000 Belgen ingevulde enquête. Maar liefst 46% kiest voor 25 december, terwijl de eerste achtervolger (verjaardag, 7%) ver achterop hinkt. De winter scoort ook hoog als men vraagt naar het meest gezellige seizoen (26%), het moet enkel de zomer nipt laten voorgaan (28%). “Dit verbaast ons niet”, stelt Filip Lannoy van Informazout. De Belg heeft vooral nood aan gezelligheid na een lange werkdag en wanneer het koud is buiten. Bij gezelligheid hoort voor quasi alle Belgen dan ook een gevoel van warmte. Meer dan 90% van de respondenten associeert een goed verwarmd huis op een koude winterdag meteen met gezelligheid”, aldus Lannoy.

Te weinig gezelligheid

Toch vindt de Belg het moeilijk om tijd te nemen voor deze gezellige ogenblikken. Niet minder dan 80% vindt dat hij/zij meer van deze momenten in het dagelijks leven zou moeten inbouwen. Denk bijvoorbeeld aan samen koken (35%), samen uit eten gaan (35%) of even nagenieten op een zomers terrasje (39%), activiteiten die in de enquête als meest gezellige naar boven komen.

Nog een opvallend feit: een meerderheid van de Belgen (58%) vindt zichzelf een gezellig persoon. 12% beweert het omgekeerde, waarbij het vooral gaat om hoger opgeleide mannen!

Hoe gezellig ben jij?

Op de website van Informazout kan de bezoeker een verkorte versie van de gezelligheidsenquête invullen. Ben je een ‘sociale gezelligaard’, een ‘maak het eens gezelligaard’, een ‘rustige gezelligaard’ of een rasechte ‘ongezelligaard’? Ontdek je profiel op https://informazout.be/nl/welk-gezelligheidstype-ben-jij  en maak kans op mooie prijzen.

 

* Methodolgie
Online survey uitgevoerd door iVOX bij 1000 Belgen (leeftijd 18+), representatief naar geslacht, taal, leeftijd en opleidingsniveau.

Contacteer ons
Ward Vanhee Two cents
Willem Voets Algemeen directeur Informazout , Informazout
Ward Vanhee Two cents
Willem Voets Algemeen directeur Informazout , Informazout
Over Informazout

Informazout is bij uitstek het kenniscentrum waar consumenten en professionelen terecht kunnen voor alle informatie over verwarmen met stookolie. De focus ligt daarbij vooral op duurzaam en efficiënt verwarmen en de combinatie met hernieuwbare energie. Op de site www.informazout.be kan men terecht om de potentiële energiebesparing van de eigen woning te berekenen, om de wetgeving inzake stookoliereservoirs voor ieder specifiek geval te raadplegen of om bijvoorbeeld de lijst van leveranciers van verwarmingsmateriaal of technici voor onderhoud en keuring te consulteren. Ook via de telefoonlijn, 078/152.150, wordt iedere geïnteresseerde geholpen met vragen over stookolieverwarming.