Renovatiecase: Ardense woning wordt modern vakantiehuis

De bescheiden woning werd opgetrokken in de lokale steen uit de streek van La Roche-en-Ardenne. Na jaren leegstand werd ze van kop tot teen vernieuwd en omgetoverd in een ruim vakantiehuis. 

Voor hoeveel personen? 

Oorspronkelijk dachten we aan een capaciteit van zo’n twaalf personen”, vertelt architect Olivier Simon. “Maar door de strenge brandveiligheidsnormen moesten we dat herleiden tot negen. Tot negen personen zijn de normen vergelijkbaar met die voor een eengezinswoning. Daarboven gelden er veel strengere regels, met extra kosten als gevolg.” 

“Bij dit project wilden we een hoofdrol voor de lokale steen waarmee het huis gebouwd is. Voor de nieuwe delen zoals het bijgebouw boven de garage kozen we dus materialen die het bijzondere karakter van de steen nog beter doen uitkomen. Om de stenen zichtbaar te houden, isoleerden we de oude muren langs de binnenkant en de rest van het gebouw langs de buitenkant (pleister op isolatie en gevelbekleding in leisteen).” 

Centrale verwarming 

De keuze voor mazout was snel gemaakt. “Een warmtepomp haalt warmte uit de grond, maar komt erg traag op gang. Dat is niet ideaal voor een woning die snel moet worden opgewarmd en vooral in het weekend gebruikt wordt”, vervolgt de architect. “Ook propaan was uitgesloten wegens de veiligheidsafstanden rond de tank. Daarom viel de keuze op een condenserende stookolieketel.” 

De leidingen en de radiatoren zijn gloednieuw, want er was geen centrale verwarming in de woning. De vorige eigenaar verwarmde met een stookoliekachel. Het huis werd bijna volledig gestript: de bijgebouwen achter de woning en enkele binnenmuren werden afgebroken, en alle ramen en deuren werden vervangen, net als het dak. De renovatie is dus vergelijkbaar met een nieuwbouwproject.  

De woning telt vijf slaapkamers, twee badkamers en een douche. De opstelling van de verwarming verschilt niet veel met die van een klassieke eengezinswoning. Wel werd bij de installatie rekening gehouden met twee pieken in de warmwaterproductie, want toeristen douchen vaak twee keer per dag. 

Waarom moeilijk als het makkelijk kan 

De architect raadde zijn klanten aan om bij hun energiekeuze op lange termijn te denken. Het gaat dan wel om een klassieke verwarmingsinstallatie, op termijn is er ook aan een combinatie met zonne-energie gedacht. Zo zijn er al leidingen tussen de opstellingsruimte van de ketel en de zolder al voorzien in het metselwerk. Besluiten de eigenaars ooit thermische zonnepanelen te plaatsen, dan moet de installatie alleen nog aangesloten worden. “We proberen te anticiperen op de toekomstplannen van de klanten. Wat je gratis kan meepakken moet je doen”, besluit de architect. 

Om het energiebeheer te kunnen doen van een verhuurd goed kozen de eigenaars voor een upgrade voor de regeling met een thermostaat die ze op afstand kunnen bedienen. Dat is niet alleen handig om het verbruik te beheersen, maar ook om nutteloze verplaatsingen te vermijden elke keer ze de verwarming aan of uit willen zetten.

De tips van Olivier Simon 

  • De offerte van de installateur verraadde meteen dat dit een echte vakman was. Zijn prijsopgave was zeer gedetailleerd en bevatte voor elk product een complete fiche. Dat boezemt vertrouwen in en maakt het vergelijken van offertes stukken makkelijker. Wees dus volledig bij uw offertes. 

  • Hoewel een renovatie eenvoudiger is dan een nieuwbouwproject, is het vaak complexer om in te schatten welke energie-impact de verschillende werken zullen hebben. Vakmensen concentreren zich meestal op hun eigen domein (een raam vervangen, isolatie plaatsen, een nieuwe verwarming installeren, enz.). Voor een optimaal eindresultaat mag je echter nooit het totaalplaatje uit het oog verliezen. Daarom raadt Olivier Simon aan om goed te overleggen met de bouwheer, architect en EPB-verantwoordelijke. Deze experts kunnen waarschuwen voor de gevolgen van bepaalde keuzes bij een renovatie, die op termijn aanzienlijke kosten en problemen met zich kunnen meebrengen. 

Tip van onze specialist 

Voorzie bij een grondige woningrenovatie ook de leidingen voor de zonneboiler tussen de opstellingsruimte van de ketel en de zolder, ook al zijn er voorlopig nog geen thermische zonnepanelen. Zo moet er niet gebroken worden in muren of vloeren wanneer de klant ooit beslist te investeren in zonne-energie. 


Technische fiche 

Verwarmingsketel 
Vaillant  - icoVIT exclusiv 25 kW  
Stookoliecondensatieketel met tweetrapsbrander 

Warmwaterboiler 
ACV Smart 210 van 160 liter 

Opslag stookolie 
Bovengrondse tank van minder dan 3000 liter 

Installateur  
Samrée Chauf Sprl – La Roche 

Architect 
Olivier Simon, Synergy Architecture Studio sprl 

Plaats 
Warempage (La Roche-en-Ardenne) 

Contacteer ons
Ward Vanhee Project Manager, Two cents
Ward Vanhee Project Manager, Two cents
Over Informazout

Informazout is bij uitstek het kenniscentrum waar consumenten en professionelen terecht kunnen voor alle informatie over verwarmen met stookolie. De focus ligt daarbij vooral op duurzaam en efficiënt verwarmen en de combinatie met hernieuwbare energie. Op de site www.informazout.be kan men terecht om de potentiële energiebesparing van de eigen woning te berekenen, om de wetgeving inzake stookoliereservoirs voor ieder specifiek geval te raadplegen of om bijvoorbeeld de lijst van leveranciers van verwarmingsmateriaal of technici voor onderhoud en keuring te consulteren. Ook via de telefoonlijn, 078/152.150, wordt iedere geïnteresseerde geholpen met vragen over stookolieverwarming.